טפסים, מקטעים ושדות

מאמר זה יסקור את כל האפשרויות הקיימות ברכיב הטופס, הכוללות עריכת הטופס, הוספה ועריכת מקטעים והוספה ועריכה של שדות הרשומה.

הוספה ועריכת טפסים:

טפסים הם דרך נהדרת להציג את המידע שלכם בצורה נוחה על ידי שדות במערכת.

בשביל לערוך ולהוסיף טפסים חדשים עליכם לנווט לעריכת העמוד הלרוונטי. אם אינכם יודעים איך לעשות זאת או לא בטוחים במה מדובר עברו למאמר הבא.

לאחר שבחרתם בעמוד הרצוי, גררו את רכיב טופס שדות למיקום הרצוי בעמוד.

הוספת טופס לעמוד

 

בכל שלב ניתן לגרור את הטופס למיקום אחר בעמוד ולעצב את סדר הופעת הרכיבים כרצונכם.

 

הערה חשובה: בשביל להסיר טופס מעמוד יש לעמוד על הטופס אותו תרצו להסיר וללחוץ על סימן האיקס שבראש הטופס.

 

מחיקת טופס

 

אם תרצו לערוך טופס קיים, בשלב הראשון בחרו את רכיב הטופס אותו תרצו לערוך. על ידי מעבר עם העכבר על הטופס, הטופס יודגש בצבע כחול. לחצו על הטופס ואז תוכלו להבחין שהגדרות הטופס יופיעו משמאלכם ויהיו ניתנות לעריכה. תחת ההגדרות תוכלו לקבוע את הגדרות התצוגה של הטופס ולהוסיף מקטעים חדשים.

הגדרת טופס

 

הגדרות רכיב הטופס:

הגדרות הטופס יוכלו לסייע לכם להגדיר את הנראות של הטופס ולהציג את הטופס שלכם בצורה פרקטית ומותאמת אישית עבור כל עמוד. סידור הטופס יעשה על ידי מקטעים נבחרים, הסבר על ניהול מקטעים מפורט בהמשך.

עיצוב מקטעים:

ניתן לקבוע את תצוגת המקטעים, מקטעים יכולים להופיע בתצוגת רשימה או בתצוגת טאבים. בחרו את עיצוב המקטע המועדף עליכם. בהמשך המאמר יורחב ההסבר על יצירת ועריכת מקטעים בטופס.

דוגמא לתצוגת רשימה:

תצוגת רשימה

 

דוגמא לתצוגת טאבים:

תצוגת טאבים

 

שימו לב: בתוך עריכת העמוד הטופס תמיד יוצג בתצוגת רשימה. ניתן יהיה לראות את תצוגת הטאבים רק לאחר שמירת העמוד.

 

עיצוב מבנה שדות:

ניתן לקבוע את תצוגת במנה השדות בטופס. שדות יכולים להופיע בפורמט אנכי שבו הערך מופיע מתחת לשם השדה או לחלופין בפורמט אופקי בו הערך מופיע לצד שם השדה.

דוגמא לפורמט ערך מתחת לשדה:

תצוגה אנכי

 

דוגמא לפורמט ערך לצד שדה:

תצוגה אופקי

 

חוקי הצגה לטפסים:

לכל טופס ניתן לקבוע את חוקי ההצגה שלו. חוקי הצגה הם בעצם הגדרת תנאים לטופס, כך שרק במידה והתנאים מתקיימים הטופס יוצג בעמוד הרשומה. דוגמא לחוקי הצגה באובייקט לקוחות היא למשל קביעת התנאי שרק במידה ו״סוג לקוח״ לקוח שווה ״לקוח עסקי" רכיב הטופס יוצג בעמוד.

חוקי הצגה לטופס
 
 
שימו לב: ניתן לקבוע מספר תנאים בחוקי ההצגה כך שרק במידה והרשומה עונה על כל התנאים שהוגדרו רכיב הטופס יוצג בעמוד.
 
מעבר לכך, ניתן לקבוע בטופס קבוצה של תנאים שלפחות אחד מהם חייב להתקיים על מנת שהטופס יופיע. כלומר שמספיק שתנאי אחד מכל התנאים שהגדרתם יתקיים על מנת שיוצג הטופס. דוגמא לחוקי הצגה עם קבוצה של תנאים באובייקט לקוחות כך שלפחות שאחד מהם יתקיים היא קביעת התנאים הבאים: אם סטטוס הלקוח שווה ל"חדש" ו/או סוג הלקוח שווה ל"לקוח פרטי" טופס הלקוח יוצג.
קבוצת חוקי הצגה טופס
 
להסבר מפורט על הוספת חוקי הצגה והדרך להוספתם עברו למאמר הבא.
 
טופס בהוספת רשומה חדשה:
ניתן להוסיף רשומה חדשה בכל אחד מהאובייקטים על ידי לחיצה על כפתור חדש בפינה השמאלית העליונה באובייקט. בהוספת רשומה חדשה תפתח חלונית הטופס למילוי פרטי הרשומה החדשה. בחלונית יופיע הטופס שקיים בעמוד אליו התקפיד שלכם משוייך. כל עוד לא הגדרתם אחרת וערכתם את הטופס, יופיע מולכם הטופס שמגיע כברירת מחדל עם העמוד במערכת. קיימים מספר מקרים מיוחדים בעת הוספת רשומה חדשה אותם נמנה כעת.
 
לא קיים טופס בעמוד:
במקרה שבעמוד שלכם לא קיים רכיב טופס, הטופס שיוצג הוא טופס ברירת המחדל. טופס ברירת המחדל מורכב משני שדות והם: ״שם״ ו״משתמש״. שני השדות הללו הם שדות מובילים שחובה למלא אותם על מנת לשמור את הרשומה החדשה במערכת. מנגנון זה קיים בשביל להגן עליכם במקרים בהם לא הוספתם טופס לעמוד שלכם כך שעדיין תוכלו להוסיף רשומות חדשות למערכת.
טופס ברירת מחדל
 
ריבוי טפסים בעמוד:
במקרים בהם קיימים לכם מספר טפסים בעמוד, כל הטפסים שקיימים יופיעו בחלונית להוספת רשומה חדשה כאשר הם מסודרים אחד אחרי השני בצורה טורית. לדוגמא, אם קיימים לכם שני טפסים בעמוד של אובייקט לקוחות כאשר הראשון הוא טופס שמתונה ללקוחות העסקיים והשני מותקנה ללקוחות הפרטיים, תוכלו לראות את שניהם במעמד ההוספה. לאחר השמירה של הרשומה הטופס שישאר הוא רק הטופס שעומד בהתניות בהתאם לפרטים שהרשומה החדשה מכילה בתוכה. כלומר, אם שמרתם לקוח חדש מסוג עסקי, לאחר השמירה יופיע רק הטופס שמיועד ללקוחות העסקיים שלכם.
טופס מותנה ברשומה חדשה
 
הערה חשובה: במעמד יצירת רשומה חדשה ההתניות שקיימות בטופס עצמו על מקטעים ושדות, כן יפעלו כבר בחלונית שנפתחת בעת יצירת רשומה חדשה.
 
הוספה ועריכת מקטעים:
מקטעים הם דרך טובה לארגן את המידע שלכם בטופס. על ידי יצירת מקטעים תוכלו לארגן את המידע שלכם בצורה חכמה לפי הקטגוריות הרלוונטיות. בשביל ליצור מקטע חדש לחצו על רכיב הטופס בעריכת העמוד ואז בחרו באפשרות של הוספת מקטע.
לאחר הלחיצה, המקטע החדש יופיע בראש הטופס. ניתן להעביר את המקטע לכל מקום שתרצו בטופס על ידי לחיצה על המקטע וגרירה פשוטה למיקום הרצוי.
הוספה וגרירת מקטע
 
בשביל לערוך הגדרות של מקטע חדש או מקטע קיים, לחצו על המקטע הרצוי וכך תחשפו את הגדרותיו שיוצגו משמאל.
בשביל למחוק מקטע קיים, לחצו על המקטע למחיקה ולחצו על אייקון ה- שבפינה שלו.
מחיקת מקטע
 
שימו לב: מחיקת מקטע מהטופס תמחק אותו לצמיתות מהמערכת אך לא תוביל למחיקת השדות שבתוכו. השדות שהיו במקטע יוסרו מהטופס בלבד אך לא ימחקו מהמערכת.
 
הגדרת מקטעים:
באמצעות הגדרות מקטעים תוכלו לשלוט מתי וכיצד יוצג המקטע הנבחר ואילו שדות יופיעו בתוכו.
 
קביעת שם ומספר עמודות:
בשלב הראשון יהיה עליכם להגדיר את שמו של המקטע על ידי מילוי תיבת הטקסט העליונה. בשלב הבא עליכם להגדיר את מספר העמודות שיכלול בתוכו המקטע שיצרתם. מספרי העמודות האפשריים הם החל מעמודה אחת ועד לארבע עמודות.
שם מקטע וטורים
 
טיפ: מומלץ לקבוע את כמות העמודות בהתאם לרזולוציית המסך שבו אתם משתמשים. תוכלו להיעזר בכפתורים העליונים על מנת לנווט בין תצוגת המובייל לתצוגת המחשב ולוודא כיצד המקטעים יראו בכל אחד מהמסכים. בנוסף בשביל לראות במצב עריכה את כמות העמודות שתופיע במקטע לאחר השמירה, תוכלו להקטין את רזולוציית המסך שלכם ולדמות כיצד יראה לאחר השמירה.
 
הופעת מקטע במצב סגור:
הגדרה נוספת שיש לקבוע היא האם המקטע יופיע בטופס במצב פתוח או לחלופין יופיע במצב סגור. הופעת מקטע במצב סגור עשויה להיות רלוונטית כאשר ישנם שדות שאינם בשימוש גבוה אך כן תרצו להיות חשופים למידע שבתוכם. ברירת המחדל היא הופעת המקטע במצב פתוח כל עוד לא הגדרתם אחרת בשלב זה.
מקטע במצב סגור
 
חוקי הצגה למקטעים:
חוקי הצגה אלו תנאים שיעזרו לכם לקבוע באילו מקרים יופיע המקטע בטופס. תוכלו לקבוע לדוגמא מקטע בטופס הלקוח, שמכיל את כל פרטי המשלוח של הלקוח ודרך התשלום שלו אך תגדירו שהמקטע יופיע רק כאשר מדובר בלקוח בסטטוס "פעיל". בלחיצה על הוסף סינון תחת חוקי הצגה קבעו את התנאים, ניתן כמובן לקבוע מספר תנאים כרצונכם בהתאם להעדפתכם האישית.
חוקי הצגה למקטעים
 
קיימים שני סוגים של תנאים: תנאים שכולם חייבים להתקיים על מנת שהמקטע יוצג וקבוצת תנאים כך שלפחות אחד מהם צריך להתקיים בשביל שהמקטע יוצג. יהיה עליכם להגדיר את השדות או קבוצת השדות שמתנים את הופעת המקטע.
לדוגמא, תוכלו להגדיר את התנאי ששדה סטטוס יהיה שווה ל״לקוח פעיל״ בשביל שמקטע ״כתובת ופרטי משלוח״ יופיע בטופס הלקוח.
 
הערה חשובה: ניתן לערוך את הגדרות המקטע הכוללים בתוכם את שם המקטע, מספר העמודות, הצגה במצב סגור או פתוח, שדות המקטע וחוקי ההצגה שלו בכל שלב.
 
הוספה ועריכת שדות:
תוכלו להוסיף לטופס שדות חדשים או שדות קיימים, בשביל לעשות זאת בשלב הראשון לחצו על המקטע אליו תרצו להוסיף את השדה. לאחר מכן לחצו על הוספת שדה תחת הגדרת המקטע.
כעת תפתח בפניכם רשימה של שדות שקיימים באובייקט בו אתם נמצאים ובנוסף, האפשרות להוסיף שדה חדש.
הוספת שדה
 
יצירת שדה חדש:
במידה וברצונכם להוסיף שדה חדש לחצו על הוספת שדה חדש שתפתח חלונית לבחירת סוג השדה החדש וקביעת ההגדרות שלו. להרחבה בנושא יצירת שדות חדשים והוספה ועריכת שדות קיימים עברו למאמר הבא ולהסבר על סוגי השדות שניתן ליצור במערכת עברו למאמר הבא.
הוספת שדה חדש
 
הוספת שדות קיימים:
מלבד יצירת שדות חדשים, ניתן להוסיף לטופס גם שדות שכבר קיימים באובייקט. שדות אלה יכולים להיות כאלה שכבר יצרתם בעבר והסרתם מהטופס או שדות שהגיעו עם המערכת. לחיצה על הוסף שדה תפתח בפניכם את רשימת השדות שקיימים באובייקט. לחיצה על אחד השדות תכניס אותו למקטע בו בחרתם להוסיף אותו.
הוספת שדה קיים
 
בנוסף, תוכלו להוסיף לטופס גם שדות מאובייקטים אחרים. ברשימה שנפתחה בפניכם תוכלו להבחין בחץ קטן לצד שדות מסוג רשומה מקשורת. לחיצה על החץ תפתח בפניכם את כל השדות הקיימים באובייקט שמקושר בשדה זה. לחיצה על אחד השדות תוסיף את השדה מהאובייקט האחר לתוך הטופס של האובייקט הנוכחי. שימו לב כי אותם שדות יופיעו בטופס זה כשדות לקריאה בלבד. עריכה של שדות אלו מתאפשרת רק מתוך הטופס של האובייקט אליו הם שייכים.
הוספת שדה מקושר
 
שימו לב: בשביל להוסיף לטופס שדות מאובייקטים אחרים, עליכם לוודא כי קיים שדה מסוג רשומה מקושרת המקשר בין שני האובייקטים. למעבר למדריך בנושא יצירת רשומה מקושרת לחצו כאן.
 
לעריכת שדות שכבר נמצאים בטופס שלכם, לחצו על השדה הרצוי ומיד תפתח בפניכם חלונית ההגדרות שלו. תוכלו להגדיר את חוקי ההצגה שלו, האם הוא ישמש כשדה לקריאה בלבד או אפילו להגדירו כשדה חובה.
 
שימו לב: אם תרצו למחוק שדה קיים או לערוך הגדרות מתקדמות של שדה כמו, השם שלו, ערך ברירת המחדל שלו וכדומה עליכם לבצע זאת דרך הגדרת הרשומות במערכת. להסבר מפורט עברו למאמר המצורף כאן.
 
הגדרת שדות:
בשביל לערוך שדה, לחצו על שם השדה בטופס וחלון להגדרת השדה יפתח בחלקו השמאלי של המסך. לחיצה על ערוך תפתח את הגדרות השדה משם תוכלו לשנות את שמו, להגדיר לו ערך ברירת מחדל, להעתיק את שם המערכת שלו ועוד. להרחבה בנושא עריכת שדות וקביעת ההגדרות שלהם עברו למאמר הבא.
בנוסף, תוכלו להגדיר את השדה כשדה חובה, שדה לקריאה בלבד לקבוע לשדה חוקים להצגה ועוד. להסבר כיצד ניתן לקבוע לשדה חוקים להצגה שיקבעו מתי ובאילו תנאים השדה יופיע בטופס לחצו כאן.
לשינוי מיקום של שדה לחצו על השדה הרצוי וגררו אותו בפשטות למיקום החדש ולחיצה על סימן האיקס לצד שם השדה תסיר את השדה מהטופס.
עריכת שדה מתוך רכיב הטופס
 
שדה חובה:
סימון תיבת הבחירה לצד שדה חובה תהפוך את השדה לשדה חובה כך שלא יהיה ניתן לשמור רשומה ללא מילוי שדה זה. בשונה מהגדרת שדה חובה ברמת השדה, הגדרת החובה כאן תקפה לעמוד הנוכחי בלבד. קיימים בכל אובייקט במערכת שני שדות חובה שעליכם להכיר והם: ״שם״ ו״משתמש״. רק בעת מילוי שני שדות אלה וכמובן יתר השדות שאתם הגדרתם כחובה, רשומה תוכל להישמר במערכת.
שדה חובה
 
תוכלו להגדיר חוקי הצגה שמטרתם להגדיר באילו תנאים ספציפים ורק במידה שהם מתקיימים השדה שסימנתם יהפוך לשדה חובה.
לדוגמא תוכלו להגדיר ששדה סוג לקוח יהפוך לחובה רק במידה ושדה "סטטוס" שווה לערך "לקוח פעיל".
בשביל להגדיר תנאים שכאלו, לחצו על החץ הקטן לצד שדה חובה וחישפו את חוקי ההצגה. להרחבה בנושא חוקי הצגה בשדות חובה לחצו כאן.
 
שדה לקריאה בלבד:
סימון תיבת הבחירה לצד שדה לקריאה בלבד תהפוך את השדה לכזה שניתן לצפות בערך שבתוכו בלבד מבלי לערוך אותו. רלוונטי למקרים בהם שדה זה מכיל ערכים שנכנסו ממקור חיצוני ולא תרצו לערוך אותם, למצבים בהם לא תרצו שמשתמשים מסויימים יוכלו לערוך את הערך בשדה זה וכדומה. בשונה מהגדרת שדה לקריאה בלבד ברמת השדה, ההגדרה כאן תקפה לעמוד הנוכחי בלבד ולא תחול על עמודים נוספים.
 
הערה חשובה: סימון שדה כקריאה בלבד ברמת העמוד, לא תאפשר עריכה שלו ברמת העמוד, אך כן תתאפשר עריכה מהירה מתוך התצוגה. בשביל לשלול אפשרות של עריכה מתצוגה, ניתן לקבוע שדה לקריאה בלבד ברמת השדה עצמו (ולא ברמת העמוד). למעבר בנושא הגדרת שדה כקריאה בלבד לחצו כאן.
 
שדה לקריאה בלבד
 
גם כאן ניתן להגדיר חוקי הצגה שיקבעו באילו מקרים השדה הנבחר יהפוך לשדה לקריאה בלבד.
לדוגמא תוכלו להגדיר ששדה סוג לקוח יהפוך לקריאה בלבד רק במידה ושדה "סטטוס" שווה לערך "לא רלוונטי". בשביל להגדיר תנאים שכאלו, לחצו על החץ הקטן לצד שדה לקריאה בלבד וחישפו את חוקי ההצגה. להרחבה בנושא חוקי הצגה עברו למאמר הבא.
 
שימו לב: הגדרת שדה כחובה או קריאה בלבד בדרך זו, חלה על העמוד הנוכחי בלבד. רק הגדרת חובה וקריאה בלבד ברמת השדה תוביל להגדרה קולקטיבית בכל העמודים שקיימים במערכת. קביעת הגדרות אלה ברמת השדה מבטלת הגדרות של חובה וקריאה ברמת העמוד, מהסיבה שהינה קולקטיבית לשדה בכל העמודים והטפסים בהם הוא ימצא מערכת.
 
שדה חובה וקריאה בלבד:
שימו לב ששדה מסוים יכול להיות מוגדר גם כחובה וגם לקריאה בלבד, בתנאי שהתנאים שגורמים לכך שונים. כלומר, כאשר תנאים מסוימים מתקיימים, השדה יכול להפוך לחובה ובתנאים שונים להפוך לשדה קריאה בלבד.
לדוגמא, אפשר להגדיר ששדה "מקור הגעה" באובייקט לקוחות, ישמש כשדה חובה כאשר נוצר לקוח חדש ושדה לקריאה בלבד כאשר מדובר בלקוח ותיק.
תוכלו לסמן וי לצד שדה חובה ובתנאים להוסיף את התנאי סטטוס "שווה ל" חדש.
בנוסף, סמנו וי לצד שדה לקריאה בלבד ובתנאי הוסיפו את שדה סטטוס להיות "לא שווה ל" חדש.
כלומר, כל עוד הלקוח לא בסטטוס חדש, השדה יהיה לקריאה בלבד וכאשר מדובר בלקוח חדש, הנציג יהיה חייב למלא את מקור ההגעה של הלקוח.
כך תשמרו על הערכים בשדות שלכם ולא תעדכנו מידע שאין צורך לגעת בו.
שדה חובה ולקריאה בלבד
 
חוקי הצגה לשדות:
מלבד האפשרות לקבוע חוקי הצגה לשדות חובה או לשדות לקריאה בלבד תוכלו להגדיר חוקי הצגה גם על השדה עצמו.
חוקי ההצגה יאפשרו לכם לקבוע באילו תנאים יופיעו השדות בטופס. לדוגמא תוכלו לקבוע ששדה ח.פ יופיע בטופס רק כאשר "סוג לקוח" שווה לערך "לקוח עסקי".
בשביל להחל חוקי הצגה על שדה מסוים, לחצו על השדה רצוי ואז על הוסף סינון מתחת לחוקי הצגה. בשלב הבא הגדירו את התנאים להצגת השדה, המכילים: שדה שישמש כתנאי, אופרטור התנאי וערך.
אם נמשיך עם הדוגמא איתה התחלנו, נחל את התנאי על שדה ״ח.פ״ ונקבע את התנאי הבא: השדה שנבחר יהיה שדה ״סוג לקוח״ האופרטור יהיה ״שווה ל״ והערך יהיה ״לקוח עסקי״. כך ששדה זה יופיע בטופס רק כאשר מדובר בלקוח מסוג עסקי.
חוקי הצגה בשדות
 
שימו לב: תוכלו להמשיך ולהוסיף סינונים נוספים שרק במידה והם מתקיימים השדה שבחרתם יופיע בטופס על ידי לחיצה נוספת על הוסף סינון.
 
גם בחוקי הצגה עבור שדות ניתן להוסיף קבוצה של סינונים כף שמספיק שרק אחד מהם יתקיים בכדי שהשדה יופיע בטופס. להרחבה בנושא חוקי הצגה עברו למאמר הבא.
לאחר סיום קריאת מדריך זה מומלץ לקרוא את מדריך ההמשך המצורף כאן העוסק בעריכה מתקדמת של שדות.